18 Mayıs 2016 Çarşamba

Konuşma Halkası

Konuşma halkası, öğrencilerin görüş farklılıklarını görmeyi ve farklı görüşleri saygı gösterme davranışını geliştirmeye yarayan bir yöntemdir. Bu yöntemin bir amacı da sınıf içinde güven ve saygı atmosferi oluşturmak, öğrenciler arasında ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir.
Konuşma halkası bir öykü, bir canlandırma, bir olay, bir resim vb. bir durumla ilgili yapılır. Önce öykü anlatılır, okunur, canlandırma ya da olay açıklanır. Konuşma halkası yönteminde katılımcılar kendilerini bu olayda, öyküde yer alan birinin yerine de koyarak düşündükleri için empati yetilerinin gelişmesi söz konusudur.
Katılımcılar, konuşma halkası yöntemi uygulanırsa sonucunda duygularla düşünceleri ayırt etmeyi de öğrenir.
          Konuşma Halkası Yönteminin Kullanılma Amaçları
·         Sınıf içinde, okulda, bahçede, yaşamda var olan, uyulması gereken kuralları ve sorumlulukları tanımlama,
·         Duyguları açıklama,
·         Okulda şiddet, dışlanma gibi konuları tartışma,
·         Öğrencilere daha fazla yetki ve sorumluluk verme,
·         Kendini başka birinin yerine koyarak düşünme.
·         Konuşma halkası yöntemi kullanılırken nelere dikkat edilmelidir?
·         Halkanın eşit bir üyesi olduğunuzu unutmayın.
·         Öğrencilerin tamamının birbirinin yüzünü görebilecekleri biçimde bir halka şeklinde oturtun.
·         Yöntemin uygulanmasında uyulması gereken kurallara mutlaka uyun.
·         Yanıt verme konusunda öğrencileri acele ettirmeyin.
·         Sabırlı ve sakin olun, çekinerek ve yavaşça konuşan öğrencileri yüreklendirin.
·         Konuşan öğrencileri ’teşekkür’ sözcüğü ya da sözel olmayan ‘ baş hareketi, göz bağıntısı’ gibi unsurlarla destekleyin.


BENİ AFFEDER MİSİN?
Amaç: Kendini sözlü olarak ifade etme alışkanlığı kazanma.
Kazanım: Kendini sözlü olarak ifade etme alışkanlığı kazanır.
Ders: Türkçe
Sınıf:6
Süre: 15 dakika
Öğrenci Sayısı: 15
Yöntem: Buluş Yöntemi


SÜREÇ
           Öğretmen, ‘Herkes günlük hayatında çeşitli ortamlarda kendisini üzen, inciten, öfkelendiren bazı tutum ve davranışlarla karşılaşabilir. Bu tip tutum ve davranışlara herkesin gösterdiği tepki de birbirinden farklı olabilir. Bu tepkilerin bazıları olumlu bazıları ise olumsuz olabilir. Şimdi biraz düşünelim. Evde, okulda, otobüste, yolda, oyun oynarken bizi üzen, inciten, öfkelendiren davranışlar nelerdir?’ diyerek öğrencilere düşünme süresi verir. Öğrencilerden gelen ‘otobüse binerken sıraya riayet edilmemesi, bir arkadaşının kendisinden izin almadan eşyasını kullanması, hazırladığı ödevin kardeşi tarafından yırtılması’ gibi davranış örneklerini tahtaya yazar.
Öğretmen, öğrencilere, bu davranış örneklerinden ‘bir arkadaşının kendisinden izin almadan eşyasını kullanması’ na nasıl tepki göstereceklerini sorar. Öğrencilerden gelen; küsmek, kavga etmek, ağlamak, öğretmene şikayet etmek, arkadaşını bu konuda sözlü olarak uyarmak, onunla aynı davranışta bulunmak gibi olumlu veya olumsuz bir tepkiyi o davranışın karşısına yazar. Daha sonra, birçoğu uygun olmayan bu tepkilerin her biri öğrencilere analiz ettirilerek sonuçları hakkında konuşulur. Bu davranış şekillerinden hangilerinin çözüm olabileceği, hangilerinin ise yeni sorunlara yol açabileceği sınıfça tartışılır. Bu davranışlardan en uygun olan ‘arkadaşının sözlü olarak uyarılması’ tepkisi ele alınarak bunun olumlu yanları ortaya konulur. Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz olumsuz tutum ve davranışlara karşı bizim doğru ve olumlu tepkiler vermeyi öğrenmemizin toplum içindeki diğer insanlarla daha iyi iletişim kurmamızı ve kendimizi mutlu ve başarılı hissetmemizi sağlayacağı vurgulanarak dersin işlenişi tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder